Moderní vaření: šetrně i rychle

Date:

Share post:

I když se vaření vždy točí kolem sporáku či varné desky, existuje mnoho spotřebičů, které při vaření nabízejí lákavou alternativu. Dejte jim v kuchyni zelenou.

Zatímco některé spotřebiče se snaží ušetřit čas, jiné dokáží zpestřit rodinné menu novými chutěmi a kulinářskými zážitky. Aby však uspěli a měli jste z nich radost, třeba se připravit na nové návyky při vaření. Každý nový pomocník je užitečný pouze tehdy, pokud své receptury přizpůsobíte jeho možnostem. Jinak se iz toho nejúžasnějšího spotřebiče může stát lapač prachu. Jak na ně?

pekelné objetí

Horký šok a extrémně teplo pronikající pod povrch surovin. Kontaktní gril je specialista na rychlou tepelnou úpravu pokrmů, při kterých si ceníme koncentrovanou chuť.
Na rozdíl od rozpálené litinové pánve v pevném objetí opéká suroviny z obou stran současně. Zatímco povrch pokrmu dotýkající se žebrovaných desek karamelizuje, zevnitř uniká voda ve formě horké páry a šťávy. Tím se chutě zahustí a vyniknou i bez toho, abychom je museli zvýrazňovat množstvím soli a koření. Poradí si s masem, zeleninou, různými druhy litého těsta, ale i s pečivem a vajíčky.

Dobře navržený kontaktní gril má dvě žebrované desky spojené pantem a je nakloněn tak, aby šťávy odtékaly do sběrné nádoby. Má regulaci teploty s termostatem a kvalitní nelepivý povrch. Aby však v kuchyni sklidil popularitu, třeba mu vyhradit dostatečné místo v blízkosti odsavače par a počítat s tím, že na kuchyňské lince nebude vábnou ozdobou. Rolka kuchyňských utěrek mu svědčí více než mytí pod proudem vody.

Pára, která šetří vitamíny

Parní hrnec je šikovně navržena rychlovarná konvice s časovačem, nad kterou jsou umístěny plastové misky s děrovanými dny.
Sestavené jsou tak, aby kondenzující voda odtékala do samostatného zásobníku, ve kterém neprobíhá ohřev. Tím se zabrání znečišťování topného tělesa. Horká pára je šetrnější alternativou k vaření ve vodě. Vyžaduje kvalitní suroviny plné chuti, protože pomalý ohřev způsobí jejich zvýraznění a kondenzující voda vždy smyje povrchový posyp solí či kořením. Jelikož tuk a sůl jsou mimo hry, výsledkem je dietní menu. Poradí si s rybou, drůbeží, bramborami, kynutým těstem a zeleninou.

Rozměrné nádoby z plastu působí v kuchyni obvykle rušivě, a tak je parní hrnec spíše vítaný tam, kde je k dispozici myčka nádobí pro jejich ukrytí z dohledu. Obzvlášť pokud neodoláte použití tuků či páření kynutého těsta, které se na nevhodně zvolené plasty bude lepit.

Diskrétní pod pokličkou

Nejlepší rýže je bez přísad a existuje hrnec, který ji uvaří lépe než ta nejzručnější kuchařka na světě.
Automatický vařič rýže snímá teplotu v hliníkové nádobě s teflonovým povrchem, aby vystihl moment, kdy se veškerá voda absorbuje do zrnek. Ve správném okamžiku sníží teplotu ohřevu a udržuje rýži teplou až do její spotřebování. Poradí si však is polévkami, které dokáže vařit bez dozoru. Nic se v něm nepřipálí a obslouží ho i malé dítě.

Na kuchyňské lince nezabere více místa než obyčejný hrnec. Jelikož část vody se při vaření intenzivně odpařuje, ideální místo je pro něj v blízkosti okna. Je nenáročný na údržbu, nepřekáží, a tam, kde je rýže oblíbenější jako těstoviny a brambory, by určitě chybět neměl.

Pomalu, ale jistě

Co se stane, pokud se rozhodneme využít sílu přírody a nedostatek tepla při vaření budeme kompenzovat delším časem a účinkem enzymů, které jsou obsaženy v surovinách?
Výsledkem bude chutný, lehce stravitelný pokrm, avšak s podstatně nižší dávkou vitamínů. Pomalovarný hrnec potřebuje na přípravu pokrmu od 6 do 8 hodin času a kým hovězina získá svou šťavnatou jemnost, nové brambory se zaručeně nerozvaří. Zázračný hrnec vaří bez dozoru. Pokud ho při snídani naplníte surovinami, při návratu z práce vás bude čekat hotový pokrm. Bez míchání.

Vaření v jedné nádobě a odvaha nechat zapnutý spotřebič při opuštění z domova jsou předpokladem vaší spokojenosti. Hlemýždí tempo přistane klasickým receptem našich babiček, které nechávali bez dozoru hrnce na okraji zděné kuchyňské pícky, dokud se věnovali jiné důležité práci na statku.

větrný fastfood

Horkovzdušná trouba s rotačním ramenem, kterou výrobce nabízí jako fritovací hrnec pracující s lžičkou oleje, je revolucí v rychlé přípravě pokrmů, které se nápadně podobají ty ze stánků s rychlým občerstvením.
Kombinace masa, zeleniny a brambor se se směsí magického koření se zárukou přemění na chutné jídlo, které neurazí nikoho. Má to však malý háček. I když příprava nezabere více než několik desítek minut, naservírována menu chybí šmrnc a různorodost.

- Reklama -PR články

Další články autora

Revize elektro – spotřebiče, rozvody, instalace a další zařízení

Revize elektrospotřebičů a rozvodů jsou velmi důležité, zajišťují totiž bezpečný chod zařízení. Nepodceňujte proto pravidelné kontroly. Jediná firma...

Brzdové třmeny: Repase brzdičů nabízí řadu výhod

Při opravě brzd, konkrétně brzdových třmenů se vyplatí repase. Nemusíte investovat do nových brzdičů, oprava vás vyjde levněji,...

Prodej zavedené firmy: Profesionální pomoc pro bezproblémový prodej

Prodej zavedené firmy je provázen řadou formalit, ve kterých může být složité se orientovat. Proto je dobré využít...

Hledáte společnost, která vám zhotoví kompletně celou střechu na klíč nebo některou z dalších staveb ze dřeva?

Máte-li rodinný dům, zahrádku nebo třeba chatu na venkově, snadno se můžete dostat do situace, v níž potřebujete tesařské...